نهال گلابی مصری
گلابی دارای انواع مختلفی است. بومی آسیای غربی و اروپای شرقی می باشد. تا ۱۷ متر می توانند رشد یابند. رشد ین گیاه خزان پذیر نیاز به رسیدگی خاصی ندارد. برخی از آنه فقط در معرض هوای سرد رسیده می شوند. بهتر است قبل رسیدن میوه آنها را از درخت بچینید. گل های آن همزمان با برگ ها می رویند. میوه ی درخت شیرین و آبدار است و در گونه های مختلف شکل ظاهری اش متغیر است.
خواص گلابی:
حاوی ویتامین های E و C ، کلسیم ، آهن، منیزیم و روی است.
برای دفع سموم بدن بسیار موثر است.
قسمت عمده فیبر گلابی در پوست آن است.
موجب شادابی و طراوت بدن و پوست می شود.
سنگ مجاری ادرار را دفع میکند.
سوزش مثانه و مجرای ادرار را رفع میکند.
به علت دارابودن ارسنیک رعشه را درمان می کند.
دم کرده برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است.
از چوب درخت آن در ساخت وسایل خانه و نیز سازهای بادی با کیفیت بسیار بالا استفاده می شوند.
شرایط محیطی مناسب برای درخت گلابی:
نیاز به آبیاری زیادی ندارد. در دوران رشد هفته ای ۲ بار آبیاری کافی است. آبیاری زیاد باعث پوسیدگی طوقه و ریزش برگ آن می شود و ابیاری کم نیز گیاه را پژمرده و خشک می کند.
نور کامل باید به این درخت تابیده شود. نور کم موجب عدم تشکیل جوانه و یا ریزش آنها می گردد.
این درختان برای میوه دهی به یک دوره سرما نیاز مند هستند. برخی از انوع آن تا منفی ۴۰ درجه را تحمل می کنند. گرمای هوا عامل بیماری آتشک است.
خاک انها باید زهکشی مناسب داشته باشد. برای تغذیه گیاه از کود کامل استفاده کنید. کودهای سُنبله برای افزایش رشد درخت گلابی تازه کاشته شده مفید است.
در اوایل بهار، قبل از آغاز رشد آنها را هرس کنید. شاخ و برگ آسیب دیده را جدا کنید.گلابی هایی که توسط حشرات آسیب دیده است را جدا کنید تا شرایط را برای رشد بیشتر گلابیهای سالم مهیا شود.
تکثیر گلابی:
تکثیر درخت توسط بذر، قلمه و پیوند زدن صورت می گیرد.
بذرها باید به مدت ۱۲ هفته در خاک اره یا پیت موس کاشته شوند. برای قلمه زدن از قلمه های ۲۰تا ۳۰ سانتی استفاده کنید.
و پیوند زدن نیز متداول ترین روش تکثیر آن می باشد.
آفات و بیماری های گلابی:
شته ها، شپشک ها و کنه ها از آفات درخت است. بیماری های قارچی نیز در آسیب رساندن به درخت موثر اند. از مهمترین بیماریهای گلابی میتوان به پوسیدگی سفید ریشه و آتشک اشاره کرد.
درخت گلابی در برابر سرما از سیب حساس تر است. گل های گلابی در بهار کمی زودتر از سیب باز می شوند، به همین دلیل بیشتر در معرض خطر سرمای بهاره قرار می گیرند. در تابستان، گیاه گلابی گرما را بیشتر از سیب تحمل می کند. گل و میوه گلابی در انتهای شاخه ها و سیخک های دو ساله بوجود می آید، بنابراین هنگام هرس درختان بارور ، باید در حفظ سیخک ها دقت کرد. میزان محصول در باغ های معمولی به ۴۵ تن در هکتار می رسد. تعداد ارقام گلابی موجود در ایران حدود ۱۲۰ نوع است.
انواع گونه های گلابی عبارتند از:
در منابع آلمانی منشا گلابی را درکوههای البرز ذکر کردهاند.
انواع مختلف گونه وحشی آن در جنگلهای گیلان وجود دارد که به زبان گیلکی اربه خوج و سنگ خوج معروف اند.
بارتلت که در اروپا بنام گلابی ویلیامز مشهور است، محبوب ترین و پرکشت ترین گلابی دنیا به شمار می رود.
گلابی شاه میوه، گلابی نطنزی، گلابی بارتلت (بیروتی)، آنژو، وینترنلیس، ژاندارک، باسه، کولمار، بوره ژیفار، دوینه دوکومیس، گلابی بوره هاردی، گلابی بوره بوسک، گلابی آنجو، گلابی کومیس، گلابی کیفر، گلابی سکل، گلابی فوردل، گلابی کونکورد، گلابی کنفرانس، گلابی دوشس، گلابی شینکو، گلابی درگزی، گلابی تاشکندی، گلابی قوسی مشهد، گلابی دم کج، گلابی پیغمبری، گلابی آسیایی، گلابی اروپایی communis، شاه میوه کرج، شاه میوه خراسان، شاه میوه اصفهان، گلابی نطنز کاشان، گلابی محمدعلی مشهد، سه فصله کرج، سیبری و گلابی اروپایی در که در شمال ایران میروید و در زبان گیلکی به آن خوج میگویند
یک نوع گلابی جنگلی که در کهکیلویه می روید و تخم آن زیاد است را انجوجک می نامند. میوه آن قابل استفاده نیست، ولی زمانی که میوه روی خاک می افتد و می پوسد، تخم آن را جمع آوری می کنند که استفاده درمانی زیادی دارد.