نهال گردو خوشه ای
گردو بومی آسیای غربی و نواحی هیمالیا می باشد. شش گونه ی مختلف دارد. میوه این درخت در بین میوه های خشک، ارزش زیادی دارند. هزینه نگهداری و صادرات آن کم می باشد. این درخت عموما تک پایه و با ارتفاع ۱۰ تا ۲۵ متر می باشد. برگ ها ی آن مرکب از برگ های فرد و بزرگ می باشد. این درخت خود بارور و دگر بارور می باشد. عموما دانه های گرده در مدت ۱ تا ۳ روز بعد از گرده افشانی روی کلاله جوانه می زنند. تعداد گل های ماده ی آن معمولا به ۴ عدد میرسد. سنبله های گل های نر به حالت آویخته هستند. جوانه های ماده در طی تابستان تمایز می یابند. در زمان رسیدن میوه پوست سبز رنگ آن ترک می خورد و میوه می افتد.
خواص گردو:
میزان کلسترول خون را کاهش میدهد
بهترین منبع منگنز و مس می باشد.
گردو حاوی آنتیاکسیدانهایی است که پوست را جوان نگه میدارند.
حاوی بیشترین مقدار ویتامین های B۶، B۱ و B۵(پانتوتنیک اسید) می باشد.
در برابر بیماری قلبی محافظت می کند.
از لختگی خون، پارکینسون و آلزایمر و سنگ کیسه صفرا جلوگیری می کند.
شرایط محیطی گردو:
این درخت به گرمای تابستان و سرمای زمستان بسیار حساس است. در زمستان و در زمان خواب درخت تا دمای منفی ۱۰ درجه را تحمل می کند اما با شروع رشد حتی دمای منفی ۲ درجه نیز باعث آسیب درخت می شود. دمای بالای ۳۸ درجه نیز موجب صدمه به میوه می شود.
آبیاری گردو اهمیت زیادی دارد و به روش های مختلفی انجام می شود. دقت کنید که از اواخر مهر و تا آخر زمستان آنرا آبیاری نکنید تا درخت سرما زده نگردد. بارندگی و رطوبت زیاد باعث افزایش بیماری بلایت می شود. در آب و هوای بسیار خشک نیز میوه های آن به خوبی رشد نمی کنند. باید به گردو نور کافی برسد تا بازدهی بهتری داشته باشد.
قبل از کاشت نهال باید خاک گیاه را غنی کرد که می توانید از عناصری مثل ازت، پتاسیم، روی، آهن، مس و … استفاده کنید زیرا درخت گردو در سالهای اولیه رشد وریشه بندی زیادی دارد. همچنین این خاک باید خوب زهکشی شده باشد و عاری از نماتدهای مولد زخم ریشه و بیماری های قارچی باشد.
عمل هرس را در اواخر زمستان با حذف شاخه های مزاحم و خشک انجام دهید.
تکثیر گردو:
تکثیر گردو توسط بذر انجام می شود و نیز می توان توسط پیوند وصله ای در دوسالگی این کار را انجام داد. بهترین فصل کاشت درخت اوایل بهار می باشد.
می توانید از پیوند شاخه، پیوند جوانه و خوابانیدن هم برای ازدیاد درخت گردو استفاده نمایید.
آفات و بیماری های گردو:
بیماری آنتراکنوز در سال های پر باران و مرطوب شدت می یابد که عامل قارچی دارد. بیماری پوستی که نقاط سیاه بر روی آن ایجاد می کند. بیماری شانکرسیتوسپورایی گردو نیز عامل قارچی دارد که موجب خشک شدن شاخه های درختان بیمار می شود. همچنین آب سیاه، پوسیدگی طوقه و ریشه موجب آسیب به درخت می گردد.
در بین میوه های خشک باغی “درخت گردو”ارزش بالایی دارد زیرا نگه داری و صادرات آن نیاز به سرد خانه و دیگر وسایل پر هزینه ندارد. ودر ضمن به علت خشک بودن هسته آنها صدمه نمی بیند.
چگونگی پرورش درخت گردو:
گردو درختی بزرگ وگسترده است. به نور نیاز دارد. گردو در سن بلوغ میوه میدهد و در قسمتهایی از درخت که نور بیشتری می تابد از باردهی بهتری برخوردار است و در قسمتهای داخلی که نور به آن نمی تابد گردوها ریز وکوچک میشوند. درختان گردو باید طوری کاشته شوند که فاصله بین آنها کمتر از ۱۰متر نباشد. چون این درخت تاج بزرگی دارد بعد از چند سال که از رشد آن گذشت شاخه ها مزاحم همدیگر میشوند و شاخ و برگشان در هم می پیچد که باعث ریزش برگهای درخت میشود. مواردی مثل نوع نهال کیفیت خاک وهمین طور اقلیم آب و هوایی محیط کشت برای این درخت اهمیت زیادی دارد. اصولا گردو در مناطق سرد و معتدل رشد خوبی دارد.کاشت درخت گردو وتکثیر آن از طریق بذر گردو و پیوند صورت میگیرد.وباید در دو سالگی به وسیله پیوند وصله ای پیوند زده شوند.تا حاصل باغ گردو یکدست شود. بعد از آنکه گردو کاشته شد وشروع به رشد کرد.(به اندازه ای رسید که بتوان آن را جابجا کرد)
نهال گردو را با ریشه از خاک در آورده ودرچاله های عمیق حفر شده در زمینی که خاکش از نظر کود دهی آماده شده است کاشته میشود و با خاک اطرافش را می پوشانند تا برای آبیاری درخت مشکلی پیش نیاید. بهترین فصل کاشت درخت گردو اواسط پاییز است. در کاشت درخت گردو باید دقت کرد که درخت ۲۰-۳۰ سانتیمتر بالاتر از کف جوی کاشته شود.تا در آینده به بیماری آب سیاه مبتلا نشود.
انواع گونه های گردوی متداول در امریکا عبارتند از:
گردوی سیاه (Juglans nigra) متعلق به شرق آمریکای شمالی، گردوی کالیفرنیا (گردوی سلطنتی یا گردوی جنوبی)، گردوی کاتایان، گردوی سیاه، گردوی خاکستری، گردوی روپست یا گردوی تگزاس، گردوی ایوریکا، گردوی پین، گردوی فرانکت، گردوی آشلی، گردوی سر، گردوی جیکو، گردوی وین، گردوی میت، گردوی آدامس، گردوی آمیگو، گردوی گوشتین، گردوی هارتلی، گردوی اسپرگن، گردوی من رجین، گردوی نیوشفر، گردوی کارپاتین، گردوی هنسن، گردوی کالف، گردوی فیکس، گردوی سامرز، گردوی براودریو، گردوی لیک، گردوی مک النستیر، گردوی کلبی، گردوی مرکل